Den bedste færge-sommer nogensinde

Sommeren 2020 var den mest travle for de danske ø-færger nogensinde. Alene i juli måned, hvor staten betalte billetten for alle cyklister og gående passagerer, valgte over en million rejsende at sejle en tur med en af de danske indenrigsfærger – et tal, der aldrig har været større, og måske aldrig bliver overgået.

Vi har talt med transportminister Benny Engelbrecht for at høre hans reaktion på sommerens færge-succes, og om en gentagelse kan komme på tale.

Af Martin Uhlenfeldt

Den vil blive husket længe – sommeren 2020. Ikke kun fordi coronaen tvang os til at holde afstand, men også fordi den lukkede grænserne, så turisterne ikke kunne komme ind, og vi ikke komme ud. Det var sommeren, som stort set alle danskere tilbragte i Danmark.

For at holde gang i økonomien, sprede befolkningen og komme den betrængte turistindustri til undsætning vedtog Folketinget en såkaldt Sommerpakke til 700 millioner kroner. En pakke, der blandt andre tiltag gjorde det gratis for gående og cyklister at sejle med de danske indenrigsfærger i juli måned. Et tilbud, som rigtig, rigtig mange tog imod – helt præcist 1.074.215 rejsende.

Kom det bag på dig, at det blev så stor en succes?

“Ja, det gjorde det. Helt sikkert”, siger transportminister Benny Engelbrecht, der tager imod Ø-færgernes udsendte i det store lyse ministerkontor på Slotsholmen med udsigt til de gamle træskibe i Frederiksholms Kanal.

“Ser man det ud fra den sum penge, der var sat af, så var der dobbelt så mange passagerer, som vi havde forventet”, siger Benny Engelbrecht.

Beløbet er ikke gjort helt op endnu, men sommerens færgeregning til staten endte på godt 70 millioner kroner.

Var det pengene værd?

“Set i lyset af den ekstraordinære situation vi stod i, så var det bestemt. Det var vigtigt at sikre, at der ikke var for mange danskere samlet ét sted. Og det lykkedes jo meget godt – vi fik folk spredt ud over hele landet. Der er nogle steder, hvor folk har stået noget tæt på færgerne, og nogle steder hvor man skulle være lidt tålmodig – men alt i alt fungerede det”.

“I den forbindelse vil jeg gerne give en kæmpe cadeau til personalet på færgerne. De har udvist en enorm fleksibilitet og har virkelig tænkt ud af boksen for at få det hele til at glide. Nogle gange måtte de sige til folk: Der er simpelthen ikke plads til flere på færgen nu. Men hvis I venter en halv time, så sejler vi en ekstratur – vi skal nok få jer med over. Det tager jeg kasketten af for, det var virkelig fremragende”, siger Benny Engelbrecht.

Permanent?

Fra flere sider er der fremsat ønske om, at regeringen gentager succesen med de gratis færger næste år. Nogle foreslår, at ordningen burde gøres permanent.

“Jeg kan godt forstå, at der kan være nogen, der sidder og tænker: Kunne vi ikke gøre et eller andet i samme stil. Men at replicere den helt unikke sommer 2020 til en i 2021, 2022, 2023 … det tror jeg ikke. Vi kan ikke få en million rejsende til at tage ud på de danske øer igen til næste sommer. Det er sygdom og smittetal i udlandet, der bliver afgørende for, hvordan næste sommer bliver. Det er der ingen af os, der kan forudse på nuværende tidspunkt. Men jeg håber, at danskerne vil vælge øerne til, fordi det er det, de har lyst til. Ikke fordi man er tvunget, fordi man ikke kan rejse til udlandet”.

Hvordan ser du fremtiden for de danske ø-færger?

“Vi er i regi af Energiforligskredsen i øjeblikket i gang med en stor analyse, der skal give svar på, hvad potentialet er i at omdanne nogle af de dieselfærger, vi har i Danmark, til el-færger. Det er ud fra en betragtning om, at nogle færger på et tidspunkt alligevel skal udskiftes, og hvad kan man så gøre i forhold til deres fremdrift, siger Benny Engelbrecht.

“Det er ikke, fordi CO2-udledningen fra færger er så stor i Danmark, men alle lavt hængende frugter er jo interessante – så det kommer vi til at kigge nærmere på, når analysen er færdig. Hvis den forretningscase, man har set på Ellen, holder, så kan det måske i virkeligheden være, at noget af det kan gøres inden for de kontrakter, der allerede eksisterer, så det måske mere er et spørgsmål om at stille nogle finansieringsmuligheder til rådighed”, siger ministeren.

Så du er positivt stemt overfor el-færger?

“Ja, helt bestemt. Og jo kortere færgen sejler, jo lettere er de at elektrificere”.

Læs hele interviewet her:    Ø-Færgerne November 2020 - Færgesekretariatets Medlemsblad