Uddannelsen til færgenavigatør åbner til sommer

Der er ø-færger i 18 danske kommuner spredt ud over landet. Her er det styrehuset på Egholmfærgen.

Marstal Navigationsskole udbyder fra skoleåret 2020/21 en helt ny uddannelse til færgenavigatør rettet mod sejlads af mindre danske indenrigsfærger. Uddannelsen skal køre som forsøg i to år og appellere til unge, der har særligt mod på en karriere i danske farvande, skriver Styrelsen for Uddannelse og Forskning i dag - torsdag - i en pressemeddelelse.

Den nye uddannelse til færgenavigatør vil blive udbudt på Marstal Navigationsskole, og skolens første optag på uddannelsen er i efteråret 2020, Ud over den normale undervisning til navigatør vil de studerende få undervisning i de nyeste grønne teknologier, så de bliver godt rustet til at sejle fremtidens el-færger. Herudover får de studerende undervisning i kundeservice, kommunikation, trafik, drift og forskellige vedligeholdelsesopgaver. For at få adgang til uddannelsen skal man være fyldt 25.

Målrettet til ø-færger

Ideen om en særlig uddannelse til færgenavigatør er oprindeligt udklækket i Færgesekretariatet, for at imødegå manglen på navigatører til ø-færgerne:

- Med denne uddannelse kan vi rekruttere lokale folk, og uddannelsen er målrettet arbejdet på ø-færgerne, hvor blandt andet kundeservice og grøn energi er i højsædet. Vi håber på, at uddannelsen også kan tiltrække flere kvinder til faget, lyder det fra leder af Færgesekretariatet, Jan Fritz Hansen.

Marstal Navigationsskole håber med uddannelsen at tiltrække studerende, som gerne vil have et spændende og ansvarsfuldt job i nærområdet, men som ikke ønsker at sejle i månedsvis på de store internationale have væk fra familie og venner. Uddannelsen vil have en varighed på cirka et år, heraf 6 måneder som praktikant på en eller flere af Danmarks ø-færger.

To hold af 10-15 studerende

Det er Styrelsen for Uddannelse og Forskning, der på baggrund af Marstal Navigationsskoles ansøgning og Søfartsstyrelsens tilkendegivelser har vurderet, at der er grundlag for et forsøg med et undervisningsforløb. Forsøgsforløbet oprettes for at sikre et kompetent rekrutteringsgrundlag til fremtidens færgefart. Det er planen som en start at gennemføre to hold med 10-15 studerende. Derefter skal der tages stilling til, om det skal være en permanent uddannelse.